8 lutego 2016

Faworki

Jutro ostatki, upiekłam szybkie i bardzo kruche faworki.
Zapraszam.


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,najlepiej tortowej
6 żółtek
1 łyżka czubata posiekanego masła
1 łyżeczka  cukru
1/2 łyżeczki soli
250 gram kwaśnej gęstej śmietany
1 litr oleju do smażenia
1 łyżka octu lub spirytusu
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Opis:

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, ocet, sól i wymieszane żółtka ze śmietaną.
Zagnieść ciasto, następnie obić go wałkiem ,przynajmniej 5 min.
Cienko rozwałkować, pociąć radełkiem na faworki.
Rozgrzać olej w szerokim rondlu i smażyć faworki na obie strony, na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowy, wystudzić i posypać cukrem pudrem z wanilią.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Witam. Ślinka cieknie i zachęciłaś mnie do zrobienia w niedzielę faworków.

    OdpowiedzUsuń