14 października 2015

Ciasto puszek migdałowy

Puszek migdałowy, puszyste i bardzo lekkie ciasto.
Smakuje wybornie.


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka czubata mąki (poj.250 ml)
3/4 szklanki cukru (poj.250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Krem:
3 budynie waniliowe z cukrem
1/2 litra mleka
1 masło 
7 dkg mielonych migdałów
sok z 1/2 cytryny
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru (poj.250ml)
sok z 3/4 cytryny
Dodatkowo:
7 dkg płatków migdałowych
czekolada w proszku

Opis

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać.
Na końcu dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub tortownicę 26 cm wysmarować lekko tłuszczem. Samo dno posypać lekko bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170 st C około 40 min.
Ugotować budynie, wystudzone zmiksować z masłem, aż będzie puszysta masa. Pod koniec dodać sok z cytryny i mielone migdały. Dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół,posmarować kremem ,przykryć ciastem,dobrze przycisnąć.
Z soku z cytryny i pudru,utrzeć łyżeczką lukier,posmarować pędzelkiem wierzch. Posypać płatkami migdałów oraz czekoladą.
Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz