17 grudnia 2015

Karp w galarecie bez ości

Doskonały karp na Święta  i Wigilię, bez ości.
Na pewno zasmakuje całej rodzince.



Składniki:

1 mały karp, około 800 gram
włoszczyzna bez kapusty
1 cebula
opakowanie żelatyny na 1 litr płynu
ziele angielskie 4 kulki
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
1,5 litra wody
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
natka pietruszki
sól

Opis:

Karpia sprawić, pokroić w dzwonka  i dokładnie umyć. Ułożyć w głębszym rondlu , dodać pokrojone w kawałki warzywa, sól do smaku, liście laurowe i ziele angielskie..
Zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu, około 25 min. Rybę wystudzić i wyjąć wszystkie ości.
Wywar z gotowanego karpia, przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze raz przez gazę położoną na sicie. Do gorącego wywaru, wsypać suchą żelatynę i rozpuścić, dokładnie mieszając, żelatynę dodajemy do 1 litra wywaru. Doprawić wywar pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Na dno miseczek ułożyć po plasterku ugotowanej marchewki i kawałku natki z pietruszki, ułożyć małe kawałki karpia , zalać wystudzonym wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce, do stężenia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz