18 czerwca 2016

Błyskawiczna szarlotka

Szarlotka to smaczne i szybkie ciasto.
Zachęcam do jego wykonania:)


Składniki:

3 czubate szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
6 jajek
300 gram margaryny kasi
1 kisiel z cukrem smak dowolny
1 słoik gotowych jabłek z brzoskwiniami 900 ml
1 łyżka cynamonu
cukier puder do posypania

Opis:

Oddzielić białka od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, na końcu dodać kisiel z cukrem.
Pozostałe składniki wsypać do miski(bez jabłek:)i rozgnieść wszystko palcami , aż powstanie kruszonka..Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruszonkę podzielić na 2 części, większą część wsypać do blaszki i uklepać ręką, na wierzch wyłożyć jabłka z brzoskwiniami wymieszanymi z cynamonem.
Na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek i wszystko posypać pozostałą kruszonką.
Piec w 180 st C około 50 min , grzałki góra dół.
Gotowe wystudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz