12 czerwca 2016

Wuzetka z truskawkami

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto, polecam.


Składniki:

12 czubatych łyżek mąki
12 czubatych łyżek cukru
12 czubatych łyżek gęstej  śmietany
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3 całe jajka
cukier waniliowy
szczypta soli

Krem:

250 ml śmietanki 30%
1 szklanka pokrojonych truskawek
2 łyżeczki czubate cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącego mleka

Opis:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do garnka i ubić widełkami do piany.
Przełożyć do formy i piec około 40 min w 180 st C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Ubić zimną kremówkę, dodać cukier puder i truskawki, a na końcu rozpuszczoną we wrzącym mleku i wystudzoną żelatynę.
Wyłożyć masę na ciasto i przykryć drugą połową ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Kroić nożem maczając go we wrzącej wodzie, każdy kawałek ciasta posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Poproszę o wielkość foremki w jakiej ciasto było pieczone:))))

    OdpowiedzUsuń