4 stycznia 2016

Papryka zapiekana z ryżem pieczarkami i jajkiem

Smakowite lekkostrawne danie, dla osób na diecie i nie tylko.
Danie jest bardzo smaczne i ładnie wygląda.


Składniki:


2 duże papryki
4 jajka
1 szklanka ryżu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 pieczarek
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Opis:

Ryż dokładnie myjemy w dwóch wodach, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
Do rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pieczarki i lekko solimy, smażymy około 8-10 min, na małym ogniu. Dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Umytą i wytartą paprykę kroimy na pół wzdłuż, nadziewamy farszem, w środku robimy zagłębienie na jajko, spryskujemy dokładnie oliwą z oliwek i zapiekamy w 190 st C około 15 - 20 min. Następnie wbijamy po jednym jajku i zapiekamy aż białka ładnie się zetną, gotowe posypujemy pieprzem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz