20 września 2015

Kapusta kiszona smażona z pieczarkami i cebulą do obiadu




Składniki

80 dag kiszonej kapusty
2 cebule
1 marchewka
6 pieczarek
olej
sól, pieprz
opcjonalnie przyprawa w płynie maggi
1/4 szklanki wody

Wykonanie :


Doskonała kiszona smażona kapusta do obiadu, osobiście lepiej mi smakuje niż tradycyjny bigos, szczerze polecam do ziemniaków i pieczonej białej kiełbasy.
Do szerokiego rondla wlewamy kilka łyżek oleju i wkładamy posiekaną cebulę, startą marchewkę i pokrojone pieczarki, leciutko solimy.Smażymy aż wszystko się podsmaży, następnie dodajemy posiekaną surową kiszoną kapustę.
Wszystko smażymy około 20-30 min, często mieszając, kapustka powinna się przypiekać, łapiąc kolorek .Po tym czasie dodajemy wodę i przykrywamy , dusimy jeszcze 10 min na małym ogniu.
Odkrywamy i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia, doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie jak lubimy maggi lub solą.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz