21 września 2015

Kurczak z kaszą i owocami na świąteczny obiad



Składniki:

1 kurczak około 1,60 kg
sól
pieprz
olej
rozmaryn suszony
Farsz:
3 mandarynki
6 śliwek kalifornijskich
1 jabłko
1/2 szklanki grubej kaszy jęczmiennej lub pęczaku
sól
pieprz

Opis;

Kaszę umyć , zalać 1 szklanką wody, lekko posolić i ugotować na sypko. Kurczaka umyć , wytrzeć do sucha, posypać solą i polać kilkoma łyżkami oliwy, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce.
Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę , dodać obrane i podzielone na cząstki mandarynki oraz umyte i pokrojone śliwki.

Wszystko wymieszać z kaszą , doprawić pieprzem , nadziać farszem kurczaka , spiąć wykałaczkami i związać szpagatem lub gruba nitką.
Posypać rozmarynem i piec w naczyniu żaroodpornym w 190 st C około 70-75 min ostatnie 10 min piec na termoobiegu.
Kurczaka od czasu do czasu polewać sosem od pieczenia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz