9 grudnia 2015

Pasztet z soczewicy i suszonych grzybów

Kolejny pasztet dla diabetyków i osób na diecie.
Tym razem zrobiłam z soczewicy i grzybów.


Składniki:

2 garstki suszonych grzybów
500 gram soczewicy czerwonej lub zielonej
2 cebule
sól
pieprz
2 szklanki  płatków owsianych górskich
2 białka jajek
1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego

Opis:

Grzyby namoczyć na 3 godziny, ugotować, wody nie wylewać, przelać do słoika i zostawić do zupy grzybowej.
Soczewicę zalać zimną wodą i ugotować na małym ogniu, przelać na durszlak i odcedzić, czekać aż dobrze wystygnie i zgęstnieje.
Zimną przełożyć do miski, dodać grzyby, pokrojoną i zeszkloną na 1/2 szklanki oleju cebulę, białka i płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować olejem i posypać lekko bułką tartą.
Piec w 180 st C około 60 min, aż pasztet się zrumieni, kroić zimny.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz