15 grudnia 2015

Smażony chrupiący karp

Czekam na ten przysmak cały rok, bo w grudniu najlepiej smakuje.
Zrobiłam małą przymiarkę przed wigilią, polecam. Karp jest przepyszny.
     


Składniki:

Karp dowolna ilość
sól
pieprz
sok z cytryny
olej 
masło klarowane

Panierka:
bułka tarta 
mąka orkiszowa

Opis:

Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć i pokroić w dzwonka.
Dokładnie umyć i wytrzeć do sucha, papierowym ręcznikiem.
Każdy kawałek posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 min.
Bułkę tartą zmieszać z mąką orkiszową, równe części i panierować  każdy kawałek.
Olej wymieszać z masłem klarowanym i rozgrzać na patelni.
Układać karpia na rozgrzanym tłuszczu i smażyć po 5 min z każdej strony na małym ogniu, aż ryba się zrumieni.
Usmażonego karpia, odsączyć na ręczniku papierowym, podawać z białym chrzanem, ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz