11 grudnia 2015

Uszka z kapustą w sosie borowikowym

Zbliża się Wigilia, zapraszam na uszka z kapustą w sosie borowikowym.


Składniki:

Ciasto na uszka
2 szklanki mąki
gorąca woda
1 żółtko
sól
Farsz:
30 dkg ugotowanej kapusty
2 łyżki oleju
1 cebula
sól
pieprz
Sos:
10 kapeluszy borowików lub podgrzybków
sól
pieprz
1/2 lira wody
1 łyżeczka masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka maki ziemniaczanej
dodatkowo 4 łyżki wody

Opis:

Z podanych składników zagnieść w miarę luźne ciasto, przykryć miseczką i odstawić żeby odpoczęło.Ugotowaną kiszoną kapustę , dokładnie odcisnąć i bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni, dodać posiekaną kapustę i podsmażyć aż kapusta wyparuje pozostały sok, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Blat podsypać lekko mąką i rozwałkować ciasto na uszka, wykrawać lub kroić małe kwadraty , kłaść łyżeczką po trochu farszu i zlepiać uszka, zawijając na palcu.
Gotować w lekko osolonej wodzie około 2 min od wypłynięcia.
Grzyby opłukać w zimnej wodzie, zalać 1/2 litra wody i ugotować aż będą miękkie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem.

Ugotowane grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do wody po gotowaniu grzybów dodać masło , sól i pieprz, zagotować.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody , dodać śmietankę i wlać do sosu, chwilkę pogotować.
Ułożyć uszka na talerzu i polać sosem borowikowym.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz