7 grudnia 2015

Śledzie wigilijne inaczej

Wspaniałe śledzie wigilijne z rodzynkami, śliwkami, pieprzem i cebulką.
Smakują wybornie, polecam.


Składniki:

5 płatów śledziowych matias
rodzynki irańskie
śliwki suszone kalifornijskie
cebula
sok z cytryny
olej kujawski
ewentualnie sól
pieprz cytrynowy
1/4 łyżeczki cukru

Opis

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 1,5 godziny, zmieniając wodę 3 razy. Odsączyć I wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. cebulę pokroić drobno,sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić.Śliwki kalifornijskie i rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 min,odsączyć. Wytrzeć papierowym ręcznikiem, śliwki drobno pokroić.Układać warstwami w szklanym naczyniu, cebulę, kawałki śledzi, rodzynki i śliwki. Cukier rozpuścić w 1 łyżce soku z cytryny, dodać olej dokładnie wymieszać. zalać śledzie olejem i posypać pieprzem, koniecznie cytrynowym. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz