16 grudnia 2015

Zakwas na czerwony barszcz

Barszcz czerwony na zakwasie, to najlepszy barszcz na świecie.
Wystarczy 5 dni stania w ciepłym miejscu i na Wigilię będziemy zajadać, pyszny  barszczyk.
Smak i kolor barszczu,  niepowtarzalny:)



Składniki:

1,5 kg czerwonych buraków
przegotowana chłodna woda
sól d smaku około 2 łyżeczki
1 główka czosnku
3 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
skórka razowego chleba

Wykonanie:

Buraki obrać, pokroić cienko w kawałki i wrzucić do szklanego słoja.
Dodać przyprawy i zalać przegotowaną  przestudzoną wodą.
Na wierzch położyć skórkę razowego chleba i przykryć gazą, postawić w kuchni w ciepłym miejscu na 5 dni.
Zakwas codziennie wieczorem, mieszać łyżką, koniecznie drewnianą.
Po 5 dniach, zlać zakwas do słoików lub butelek i odstawić do lodówki.

Ugotować wywar z buraków i warzyw,doprawić solą i pieprzem.Przecedzić i dodać zakwas, nie gotować bo straci kolor.Barszcz przed podaniem, tylko podgrzać.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Witam, jak długo może stać ten zakwas zlany do słoików?

    OdpowiedzUsuń