17 listopada 2015

Ciecierzyca w pomidorach

Wspaniała wysokobiałkowa potrawa, sycąca i bardzo smaczna.
Może w zupełności zastąpić nam zapotrzebowanie na mięso, polecam.


Składniki:

500 gram ciecierzycy
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól 
pieprz
majeranek
kminek
gałązka rozmarynu
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
1 czubata łyżka masła
2 łyżki oliwy

Opis:

Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie, na drugi dzień umyć, zalać świeżą wodą i ugotować z masłem..
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni na oliwie, dodać przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę razem podsmażać.Dodać do ciecierzycy.Następnie dodać wszystkie przyprawy i przecier. Gotować wszystko razem, około 20 min bez przykrycia, żeby ciecieżyca  zgęstniała.

Smacznego.




1 komentarz:

  1. Cieszę się, że ciecierzyca wyszła. Zapisałam już ten przepis w ulubionych i na pewno go zrobię.

    OdpowiedzUsuń