10 listopada 2015

Pierogi z kurkami

Dzisiaj podam przepis, na pierogi z kurkami.
Możemy je serwować prosto z wody, bez okrasy. Ja podałam okraszone skwarkami
z wędzonego boczku.


Składniki:

1/2 kg mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
gorąca woda

Farsz:
40 dkg kurek
2 czubate łyżki bułki tartej
1 mała cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz

dodatkowo:
boczek wędzony
cebula

Opis:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować. Formować pierożki wg własnego uznania, ja robiłam w kształcie dużych uszek.
farsz:
Kurki pokroić, obsmażyć na patelni  razem z pokrojoną cebulą, około 8 min.
Wsypać bułkę tartą ,sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Nadziewać pierogi i zlepiać.Gotować w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu 3 min, od wypłynięcia.
.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz