20 listopada 2015

Pasztet z selera i pieczarek

Doskonały pasztet dietetyczny, dla osób na diecie i diabetyków.
Smakuje wybornie,polecam.


Składniki:


2 duże selery
2 cebule
500 gram pieczarek
2 szklanki otrąb lub zmielonych płatków owsianych
opcjonalnie trochę zmielonych grzybów suszonych
sól,pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
4 białka jajek

Opis:

Selery, pieczarki i cebule, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać olej i wodę i trochę soli. Dusić pod przykryciem 30 min, następnie odkryć i dusić, aż cała woda wyparuje.
Dodać przyprawy i otręby, wystudzić. Masę lekko zmiksować blenderem, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować olejem, wysypać  bułką tartą i wyłożyć masę.
Piec w 180 st.C około 60 min.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz