25 listopada 2015

Dietetyczny pasztet pieczarkowo - grzybowy

Pasztet dla osób na diecie i diabetyków. 
Doskonały w smaku o niskim indeksie glikemicznym.


Składniki:

1,5 kg pieczarek
1 garstka suszonych grzybów
2 cebule
4 białka jajek kurzych
sól
pieprz
1,5 - 2 szklanki otrąb lub płatków owsianych
majeranek
gałka musz.
1/4 szklanki  oleju rzepakowego

Opis:

Grzyby namoczyć na klika godzin w wodzie, ugotować, posiekać lub zmielić w maszynce.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, posolić i razem  udusić z pieczarkami, około 30 min.
Dodać przyprawy, olej, grzyby i płatki, masa musi odparować i być gęsta.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Piec w 180 st C około 60 min.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz