Dietetyczna zupa jarzynowa, dla osób na diecie i diabetyków.
Z razowymi kładzionymi kluseczkami, lekko zaciągnięta jogurtem greckim.
składniki
40 dag piersi z kurczaka
1 mały kalafior
3 szklanki pokrojonej drobno słodkiej kapusty
2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
1/2 pora
1 duża marchewka
kawałek selera
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
kminek
1,5 -2 litry wody
2 łyżki jogurtu greckiego
Kluski kładzione:
2 białka
3 czubate łyżki mąki orkiszowej razowej
szczypta soli
Opis:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować 15 min.
Dodać startą marchewkę , selera, pokrojonego pora i cebulę. Gotować 5 min, następnie dodać kalafiora, podzielonego na różyczki, fasolkę szparagową i pokrojoną kapustę.
Wszystko gotować do miękkości, około 25 min.
Pod koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Do białek dodać mąkę orkiszową, wymieszać i poczekać jak ciasto zgęstnieje.
Na gotującą zupę, wkładać łyżką kluseczki kładzione i gotować razem, jeszcze 5 min.
Zupę wyłączyć i wlać trochę do garnuszka, dodać 2 łyżki jogurtu i dokładnie roztrzepać, wlać do garnka z zupą i wymieszać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz