10 listopada 2015

Deser Salceson

Smakowity deser, wygląda jak prawdziwy Salceson.
Zachwyci naszych gości, polecam.


Składniki:\

 1 opakowanie wafli dużych suchych
 2 galaretki morelowe
 1 galaretka cytrynowa
 margaryna 250 g
 2 łyżki kakao
 1/4 szklanki cukru
 1 paczka herbatników
 orzechy siekane włoskie
 opcjonalnie
 coca cola

Margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier.
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dodać do rozpuszczonej masy kakaowej.
Odłożyć 2 duże wafle, resztę pokruszyć, pokruszyć paczkę herbatników, posiekać orzechy, można dodać rodzynki.
Wszystko wymieszać z masą galaretkowo -kakaową, wstawić do lodówki.
Rozłożyć cieniutką folię, położyć jeden suchy wafel, nalać coca coli do garnuszka.
Maczać pędzelek i smarować cały wafel coca colą, przewrócić na drugą stronę i zrobić to samo.
Wyłożyć ścinającą masę, przykryć drugim waflem, posmarowanym coca colą.
Gdy wafel górny zmięknie, zwijamy roladę.
Zwiniętą roladę posmarować ścinającą galaretką cytrynową po obu stronach, rozpuszczoną w  szklance wrzącej wody.
Zwinąć razem z folią, ścisnąć dobrze boki, można związać nitką.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej.
Kroić ostrym nożem razem z folią, zdejmiemy ją na talerzu.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz