Smakowity deser, wygląda jak prawdziwy Salceson.
Zachwyci naszych gości, polecam.
Składniki:\
2 galaretki morelowe
1 galaretka cytrynowa
margaryna 250 g
2 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru
1 paczka herbatników
orzechy siekane włoskie
opcjonalnie
coca cola
Margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier.
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dodać do rozpuszczonej masy kakaowej.
Odłożyć 2 duże wafle, resztę pokruszyć, pokruszyć paczkę herbatników, posiekać orzechy, można dodać rodzynki.
Wszystko wymieszać z masą galaretkowo -kakaową, wstawić do lodówki.
Rozłożyć cieniutką folię, położyć jeden suchy wafel, nalać coca coli do garnuszka.
Maczać pędzelek i smarować cały wafel coca colą, przewrócić na drugą stronę i zrobić to samo.
Wyłożyć ścinającą masę, przykryć drugim waflem, posmarowanym coca colą.
Gdy wafel górny zmięknie, zwijamy roladę.
Zwiniętą roladę posmarować ścinającą galaretką cytrynową po obu stronach, rozpuszczoną w szklance wrzącej wody.
Zwinąć razem z folią, ścisnąć dobrze boki, można związać nitką.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej.
Kroić ostrym nożem razem z folią, zdejmiemy ją na talerzu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz