Bardzo smaczne i lekkie żołądki drobiowe.
Najlepiej smakują z dietetycznym makaronem razowym, lub kaszą gryczaną.
Składniki:
1 kg drobiowych żołądków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 papryka
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
opcjonalnie majeranek
2 łyżki mąki orkiszowej razowej
1 starty kiszony ogórek
Opis:
Żołądki oczyścić i dokładnie umyć, zaleć wodą, wody ma być tyle, żeby żołądki były przykryte.
Dodać listek, ziele angielskie i trochę soli, gotować pod przykryciem, aż żołądki zmiękną.
Dodać pokrojoną marchewkę, paprykę, starty ogórek, cebulę i posiekany czosnek, dusić jeszcze razem,około 20 min.Mąkę orkiszową wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu.Chwilkę pogotować aż zgęstnieje.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz