26 września 2015

Fale dunaju

Bardzo łatwe i szybkie ciasto, ja  dodałam maku.
W połączeniu z jabłkami ,kremem i polewą, wyszło przepyszne ciasto.


Składniki;

Ciasto:
1 masło roślinne 250 gram
2,5 szklanki maki tortowej
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 mały zapach cytrynowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego maku
3-4 jabłka
Krem:
250 gram masła
300 gran serka waniliowego
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Polewa kakaowa do polania

Opis:

Masło roślinne utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodać zapach cytrynowy.
Blaszkę o wymiarach 28 x24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłożyć do blaszki, ułożyć obrane i pokrojone cząstki jabłka
Do reszty ciasta dodać suchy mak ,wyłożyć na jabłka, piec w 180 st C
około 50- 60 min.
Po upieczeniu wystudzić, na wystudzone ciasto wyłożyć krem polać polewą.
Wykonanie kremu:
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodając po 1 łyżce serka waniliowego, dalej ucierać, schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz