21 września 2015

Rolada orzechowo migdałowa

Ta rolada, jest jedną z moich ulubionych, piekę ją tylko na specjalne okazje.
Ale jest warta wypróbowania, szczególnie teraz, kiedy dojrzewają orzechy:)




Składniki:

Ciasto na roladę:
3 jajka
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
.
krem :
125 gram masła śmietankowego
125 gram masła roślinnego
1,5 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki spirytusu
4 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
dodatkowo:)mielone orzechy i migdały do posypania rolady.


Opis:

Zimne białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę , dodać cukier ,i dalej ubijać , następnie dodać żółtka.Gdy masa jest gęsta dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
Blachę wsadową z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wylać ciasto, dokładnie rozłożyć łopatką po całości. Piec w 180 st C około 12 -15 min aż ciasto się ze złoci ale nie spiecze(uważajmy żeby boki się nie spiekły , bo rolada się połamie)
Gorącą roladę wyjąć z piecyka , szybko zdjąć papier i zwinąć w ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.Ostudzoną roladę posmarować kremem, wcześniej galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i odstawić do zastygnięcia.Pokroić galaretkę w długie słupki i ułożyć przez całą długość na początku zwinięcia na kremie.Delikatnie zwinąć, posmarować pozostałym kremem i posypać mielonymi orzechami i płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować galaretką, wstawić na 2 godz do lodówki.

Wykonanie kremu:
Obydwa miękkie masła utrzeć do białości na puszysta masę z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy i migdały , dalej ucierać mikserem.Pod koniec dodać spirytus i sok z cytryny, schłodzić w lodówce przed posmarowanie rolady.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz