28 września 2015

Ciasto cycuszki murzynki z serem

Delikatne ciasto z serem, polane polewą.
Ładnie się prezentuje i tak smakuje:)


Składniki:

5 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
kilka kropli zapachu migdałowego

Masa serowa:
70 dkg twarogu mielonego półtłustego
1 budyń waniliowy z cukrem 35 gram
3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów 15 dkg
rodzynki
polewa czekoladowa
Poncz.
1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki spirytusu

Opis:

Żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy z odrobinką soli na sztywno.
Dodajemy cukier, i dalej ubijamy na sztywną pianę.
Potem dodajemy po jednym żółtku,a na końcu obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 170°C około 30 min.
Twaróg włożyć do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i cukier puder, mieszając zagotować na małym ogniu, pod koniec dodać mleko wymieszane z budyniem i mąką ziemniaczaną.
Wszystko mieszać, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje( ciągle mieszamy)
Upieczone ciasto zostawiamy w blaszce, nasączamy ponczem.
Ugotowaną masę serową przestudzić lekko, wylać na ciasto, znów chwilę przestudzić.
Na wierzch ułożyć biszkopty, polać polewą , na środek każdego biszkopta ułożyć po jednym rodzynku.
Wstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia, na kilka godzin.
Ciasto najlepiej się kroi nożem, maczanym w gorącej wodzie.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz