23 września 2015

Focaccia z oliwkami i oregano

Focaccia,  potrawa kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy, ale można  ją  jeść jako chlebek.
Ja upiekłam z czarnymi oliwkami i oregano, wyszła bardzo smaczna.


Składniki:

500 gram mąki
1 płaska łyżeczka soli
4 dag drożdży
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki wytrawnego białego wina
15 dag czarnych oliwek bez pestek
1 płaska łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli.
ciepła woda
1 jajko
oregano suszone.
szklanka =250 ml

Opis:

Z cukru, rozkruszonvch drożdży, łyżki maki i szklanki ciepłej wody zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać oliwę z oliwek, rozczyn, wino i łyżką zarabiać ciasto.
Następnie dodać pokrojone oliwki i zagnieść ciasto.Jeżeli ciasto będzie rzadkie dodać trochę mąki, jeżeli gęste trochę wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i jeszcze raz zagnieść.
Blaszkę wysmarować oliwą z oliwek wyłożyć ciasto i posmarować rozbełtanym jajkiem a następnie wierzch posypać oregano.
Piec w 180 st C około 30 min.
Smacznego.

2 komentarze: