23 września 2015

Ciasto pijana wiśnia

Ciasto pijana wiśnia, to przepis mojej babci, dla dorosłych.
Piekę to ciasto na specjalne okazje, takie jak spotkania rodzinne czy Święta.
Ciasto smakuje wybornie, polecam.


Składniki

Ciasto:

10 jajek
3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanka mąki tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy podwójny
1 szklanka czubata cukru
2 łyżki czubate ciemnego kakao
1/4 szklanki czekolady w proszku
Krem:
2 kremy czekoladowe do tortów
2 czubate łyżki czekolady w proszku
masło roślinne 250 gram.
3 łyżki spirytusu.
Poncz:
1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
cukier do smaku
2 łyżki spirytusu
sok z cytryny
dodatkowo:
wiśnie w syropie
1 łyżka alkoholu

Opis:

Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180 st C około 50 min.
krem:
Krem zrobić wg przepisu na opakowaniu,dodać masło,na końcu alkohol,wszystko wymieszać.
Upieczone ciasto przekroić na trzy,nasączyć ponczem,przełożyć kremem,następnie przykryć drugim ciastem,znów krem i ciasto.
Lekko posmarować pozostałym kremem,do wiśni w syropie wlać 1 łyżkę alkoholu,wymieszać,przed podaniem polać ciasto i udekorować śmietaną.
Smacznego.

2 komentarze: