21 września 2015

Polędwiczki wieprzowe po włosku





Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe(około 60- 70 dag)
sól, pieprz
ser mozzarella
2 łyżeczki tymianku
1 czubata łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki rozmarynu
10 łyżek oliwy z oliwek
2 -3 ząbki czosnku
2 duże pomidory

Opis:

Polędwiczki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.Pokroić na kawałki(grubość na dwa palce)lekko rozbić ręką.
Czosnek rozgnieść przez praskę lub drobniutko posiekać, posolić, posypać pieprzem, dodać bazylię, łyżeczkę tymianku i rozmaryn.Wszystko zalać 6 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszać, natrzeć marynatą polędwiczki i odstawić na 1-2 godz do lodówki.
Polędwiczki wyjąć z marynaty,lekko wytrzeć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na oliwie z oliwek po minucie z każdej strony.
Obsmażone ułożyć w naczyniu do zapiekania, położyć po plastrze pomidora i wstawić do piekarnika nagrzanego w 180 st C zapiekać około 8-10 min.
Po tym czasie na każdą polędwiczkę ułożyć po plasterku mozzarelli posypać ziołami zapiekać 1,5-2 min aż ser się rozpuści.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz