23 września 2015

Ryba wigilijna z farszem

Smażona ryba faszerowana, zrobiłam ją pierwszy raz na Wigilię i wszystkim zasmakowała.
Delikatny smak, podkreśliły warzywa i pieprz cytrynowy, polecam.




Składniki:

Filety karpia bez ości ,sandacza lub innej ulubionej ryby 2 duże lub 4 małe
1 marchewka ugotowana al ,dente
1 ogórek konserwowy
kawałek sparzonego pora
1 posiekana łyżka natki pietruszki
1 posiekana łyżka koperku
sól
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta do panierki
sok z cytryny

Opis:

Filety umyć (zamrożone odmrozić) wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,posolić,posypać pieprzem,skropić sokiem z cytryny.
Marchewkę ugotować al dente, wystudzić,pokroić w słupki,sparzyć kawałek pora,ogórki pokroić w słupki,układać na środek ryby,posypać zieleniną, zwijać roladki,spinać wykałaczkami.
Panierować najpierw w bułce ,potem w jajku i na koniec znów w bułce.
Smażyć w 160 st C 9-10 min w frytkownicy lub głębokim oleju na patelni.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz