27 września 2015

Rolada drobiowa

Rolada drobiowa z nadzieniem.
Doskonała na ciepło i zimno, polecam na różne okazje.


Składniki:

1 duży kurczak
sól
czosnek mielony
Nadzienie
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 kg pieczarek
2 jajka
3 czubate łyżki bułki tartej
1 duża cebula
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
1 szklanka wody
olej

Opis

Kurczaka oddzielić od kości,bardzo ostrym nożem,jak gdzieś nam się przetnie skórka, koniecznie zaszyć,posolić posypać czosnkiem,odstawić na 20 min.
Pieczarki umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach,dodać odrobinę oleju, pokrojoną cebulę, leciutko podsmażyć około 5 min dodać kaszę jaglaną, sól,paprykę, pieprz,wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem ,aż kasza wypije cały płyn i będzie gęsta.
Wystudzić,dodać jajka,bułkę tartą,doprawić do smaku.
Nałożyć farsz na mięso z kurczaka.
Zwinąć,związać sznurkiem,włożyć do naczynia żaroodpornego,polać olejem.Piec w 200 C około 50-55 min.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz