22 września 2015

Seromak mojej mamy

Nigdy moim ulubionym ciastem , nie był makowiec:)
W połączeniu z serem , wyszło wspaniałe ciasto, gdy nadchodzą Święta, Seromak króluje na moim stole, polecam to ciasto.


Składniki:

250 gram mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
125 gram gram masła
7 gram cukru
cukier waniliowy
Masa makowa:
500 gram maku
250 gram cukru
2 białka
olejek migdałowy lub pomarańczowy
60 gram masła
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
125 gram cukru
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
45 gram mąki pszennej
50 gram masła
1 żółtko do posmarowania sera.

Opis:

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Przełożyć do woreczka foliowego, włożyć na 1 godz do lodówki.
Tortownicę o wymiarach 26 cm posmarować tłuszczem i wykleić ciastem, wyciągając brzegi na około 4-4,5 cm.
Masę makową wyłożyć na ciasto, następnie wyłożyć na masę makową, masę serową.
Na 10 min przed wyłączeniem sernika, posmrować pędzelkiem wierzch rozbełtanym żółtkiem, można wysypać wzorek makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 60-65 min.

masa makowa:
Mak sparzyć wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia.
Dokładnie odcedzić na sicie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz