21 września 2015

Calzone z boczkiem i szpinakiem

Połączenie szpinaku,boczku i czosnku, pasuje mi doskonale.
Więc wymyśliłam sobie farsz do Calzone i jest to trafny wybór, polecam:)




Składniki:

Ciasto:
3 dkg drożdży
2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
sól
3/4 szklanki wody
1 żółtko
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz.
500 gram mrożonego szpinaku
3 łyżki oliwy z oliwek
15 dkg chudego wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka parmezanu
szklanka=250 ml

Opis:

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem,dodać łyżkę mąki, wodę,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagnieść w misce ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, rozwałkować i wykrawać duże kółka, nakładać wystudzony farsz i zlepiać jak pierogi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć calzone, posmarować rozbełtanym jajkiem , udekorować kawałkami boczku i ketchupem.
Piec w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.

Wykonanie farszu.
Boczek pokroić w kosteczkę , usmażyć na teflonowej patelni i wyjąć skwarki na talerzyk.
Szpinak rozmrozić, wylać na sitko żeby odciekła woda, wrzucić na patelnie po smażeniu boczku, dodać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć.
Doprawić pieprzem, wbić jajko, dodać parmezan i dokładnie wymieszać jeszcze chwilkę podsmażając.Na końcu dodać usmażone skwarki z boczku i wymieszać, ewentualnie jak farsz będzie mało słony, posolić.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz