24 września 2015

Ciasto tortowe z wiśniami


Delikatne ciasto tortowe z wiśniami w syropie,
Nasączone alkoholem, polecam.




Składniki:

3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
15 łyżek oliwy z oliwek
12 łyżek wody
2 czubate szklanki mąki
2 płaskie łyżki jasnego kakao
Krem:
200 gram serka waniliowego
125 gram masła śmietankowego
125 gram masła roślinnego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego.
wiśnie w syropie
2 łyżki alkoholu.
tarta czekolada
1 czubata łyżeczka jasnego kakao

Opis:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,kakao,, na końcu dodać oliwę wymieszany z wodą i dokładnie wymieszać.( najlepiej ubijać całe ciasto mikserem, widełkami do piany)
Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 180 st C około 50 -60 min do suchego patyczka.(wstawiamy do nagrzanego piekarnika)
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części, spód ciasta ułożyć w blaszce posypać wiśniami i przełożyć kremem, tak samo robimy z pozostałymi blatami ciasta.Wierz ciasta posmarować lekko kremem i posypać utarta czekoladą lub gotowymi wiórkami czekoladowymi.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.


Wykonanie kremu:)

Masła utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać kakao, po trochu alkoholu i po łyżce serka waniliowego.Ucierać do wyczerpania serka(wszystko musi mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
Gdyby masa przypadkowo zaczęła sie oddzielać , miksujemy lub ucieramy blenderem.Przed smarowaniem krem schładzamy w lodówce.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz