29 września 2015

Schab w sosie cebulowym

Schab pieczony w sosie cebulowym,
doskonały do obiadu.


Składniki:

1.5 kg schabu
majeranek
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka

Sos:
4 cebule
sól
pieprz
1 szklanka wody
1 łyżka mąki

Opis:

Schab natrzeć przyprawami odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie, włożyć schab do rękawa foliowego i upiec w 180 st c około 50-60 min. Upieczony schab pokroić w plastry i polać sosem.
Wykonanie sosu:
Cebulę drobno posiekać, podlać sosem z pieczenia schabu, dopełnić szklanką wody, rozgotować na małym ogniu pod przykryciem, około 20 min. Zmiksować blenderem, dodać pieprz i ewentualnie sól, mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, zaprawić sos i zagotować ciągle mieszając.
 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz