21 września 2015

Sum w różanej galarecie




Składniki:

3 kawałki suma (około 40 dag)
1 cebula
1 marchewka
1/4 selera
1/2 litra wody
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy
sól, pieprz
1/4 szklanki groszku konserwowego
1 czubata łyżeczka żelatyny
sok z cytryny
1 białko
2-3 łyżki syropu z dzikiej róży

Opis:

Suma umyć zalać 1/2 litra wody, lekko posolić, dodać przyprawy, pokrojoną w cienkie plastry marchew, selera i cebulę.Gotować na bardzo małym ogniu około 15-20 min.
Delikatnie wyjąć na talerz, wywar przecedzić.Do przecedzonego wywaru dodać rozbełtane jajko i chwilkę zagotować, następnie odcedzić przez sitko i 2 razy przez gazę.
Odlać 250-300 ml wywaru do rondelka, postawić na kuchni i zagotować,dodać czubatą łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać.
Dodać syrop z dzikiej róży, sól, pieprz i sok z cytryny, galaretka powinna mieć lekko różowy kolor i winny smak.
Ułożyć rybę na półmisku , udekorować warzywami i gotowanym jajkiem, polać rybę i warzywa tężejącą galaretą i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz