21 września 2015

Ptysie malinowe



Składniki:

Ciasto:
• 11 szklanki wody
• 1 kostki margaryny Kasi
• 1 szklanka mąki krupczatki
• 5 jajek
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 litra śmietany 30%
1 masa śmietanowa Dr. Oetkera o smaku malinowym lub waniliowym.
Z tej porcji wyszło mi 21 szt.

Opis:

Wodę zagotować z margaryna,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszać w garnku,wystudzić!
Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.
Blachę wsadową wyłożyć papierem do pieczenia,kłaść ciasto łyżką lub szprycą,wielkości jajka kurzego.
Piec w 190-200 st C aż ciasto będzie lekkie, rumiane i suche, około 30 min.
Zimną śmietanę ubić na sztywno ,pod koniec dodać masę śmietanową i jeszcze chwilkę ubijać.
Wystudzone ptysie przekroić na pół,przełożyć bitą śmietaną,
i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz