24 września 2015

Papryka faszerowana


Faszerowana papryka mięsem i ryżem, to jedna z moich, ulubionych potraw.
Nadziałam  mięsem drobiowym, żeby  była mniej kaloryczna. Ubrałam ją w czapeczkę z sera. Polecam.


 Składniki:

Farsz do papryki.
500 gram mielonego mięsa z indyka
2 szklanki ugotowanego ryżu
1 starta cebula
1 białko jajka
sól, pieprz
ser żółty

Opis:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić masę.
Umyte papryki przeciąć na pół, wzdłuż,oczyścić z nasion i nadziać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać  startym , żółtym serem.Zalać sosem pomidorowym. Piec w 190 st C około 50 min.

Sos pomidorowy;
1 litr soku pomidorowego 100%, lekko posolić, doprawić, pieprzem ,majerankiem, granulowanym czosnkiem i oregano.Dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz