Flaczki z żołądków drobiowych.
Smaczne, aromatyczne, pikantne, doskonałe na jesienno zimowe obiady.
Składniki:
1,5 kg żołądków drobiowych(mogą być z indyka)
1 duże udko z kurczaka
70 dkg skrzydełek z drobiu
włoszczyzna,por,seler,pietruszka,marchew,2 gałązki magi
listek laurowy
ziele angielskie 4 ziarenka
przyprawa do flaków,2 łyżki
pieprz + słodka papryka
majeranek
sól
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki
Opis:
Mięso wymoczyć, umyć , zalać zimną wodą, zagotować zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, sól,gotować jak rosół na malutkim ogniu. Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej, żołądki muszą się gotować dłużej. Gdy żołądki będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka. Skrzydełka i udko oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków, dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę z rosołu. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem. Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić, żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz