Torcik ananasowy, to mój z pierwszych torcików, jedyny w swoim rodzaju, pachnący, delikatny, lekko słodki. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci, oczywiście, dla dzieci, wersja bez alkoholu..
Nie wiem jak u innych , u nas zostaje pusty talerz.
Składniki:
jajka 4 szt
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
cukier puder 1/4 szklanki
alkohol 4 łyżki
budyń śmietankowy 2 szt
masło 1 kostka
sok ananasowy 1 litr
ananasy 2 puszki
dżem ananasowy 1 słoiczek
Opis:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli (białka powinny być zimne z lodówki). Żółtka ubić z cukrem i wanilią, na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz pianę, delikatnie wymieszać. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Naszykować 1 litr soku z ananasa, 1 szklankę wymieszać z budyniami, resztę zagotować, wlać budynie i ugotować gęstą masę, wystudzić. Masło utrzeć, z pudrem, dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać alkohol Nasączyć tort ponczem, posmarować dżemem ananasowym, przełożyć kremem, udekorować wg własnego uznania.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz