25 września 2015

Delikatne ciasto z truskawkami

Delikatny biszkopt z truskawkami, przełożony truskawkową masą.
Posypany  cukrem pudrem.


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 cukier waniliowy (8g)
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
Masa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe (po 75g każda)
1 śmietanka śnieżka (60g)
1,5 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
200 ml zimnego mleka
cukier puder do posypania
1 szkl = 250 ml

Opis:

Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno (jajka powinny być zimne z lodówki). Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka.
Na końcu wsypać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 35-40 min.
Zimny biszkopt przekroić na pół, wylać masę truskawkową, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Wykonanie masy truskawkowej:
Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml wrzącej wody (galaretki powinny być zimne i lekko tężejące, zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem). Masę ubijać widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość. Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać łyżką. Masa jest gotowa do wylania na ciasto.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz