21 września 2015

Ciasteczka cantuccini z orzechami i czekoladą





Składniki:
1/2 kg mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady
3 duże jajka lub 4 małe
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka likieru amaretto
mleko do posmarowania ciastek

Opis:
Mąkę przesiać do miseczki, dodać pokrojone i chwilę uprażone na patelni orzechy, pokrojoną na kawałki czekoladę i resztę składników.
Zagnieść ciasto , przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na 40 min.Blat lekko podsypać mąką i ciasto jeszcze raz szybko wyrobić.
Uformować długie wałeczki jak na kluski kopytka, maczając pędzelek w mleku posmarować każdy wałek.Piec w 180 st C około 35 -40 min, na blaszce wyłożonej
Upieczone ciasteczka pokroić w ukośne kawałki( jak na zdjęciu) ułożyć na blaszce i zapiekać około 7 min na termoobiegu.

Pyszne ciasteczka do kawy i herbaty, Najlpiej smakują , maczane w herbacie lub mleku.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz