Smaczne kolorowe ciasto, z dużą ilością malin.
Zalane galaretką i posypane startą galaretką.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oleju
Masa:
1 litr mleka
4 budynie śmietankowe z cukrem
Dodatkowo:
2 pojemniczki malin
2 galaretki malinowe
kilka kostek czekolady
Opis;
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i olej delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować tłuszczem i posypać lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie)
Upieczone ciasto, wystudzić(nie wyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić.
ułożyć maliny i wstawić do lodówki.
2 galaretki malinowe,rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,wystudzić (ma być tężejąca)polewać łyżką galaretkę na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz