22 września 2015

Grzyby w sosie śmietanowym


Sezon grzybowy rozpoczęty, wprawdzie mało jest grzybków, ze względu na tegoroczną suszę,
ale miejmy nadzieję, że grzybki będą:)
Przepis ten, dostała moja babcia bardzo dawno temu, od znajomej Bułgarki.
Grzybki są pyszne, najlepiej smakują z ziemniakami lub pieczywem.


1,5 kg obgotowanych grzybów (najlepiej maślaki lub sitaki)
1 duża marchewka
4 cebule
2 kiszone ogórki
200 gram gęstej śmietany 18%
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżka smalcu swojej roboty
woda

Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić, przełożyć do rondla, dodać smalec, pokrojoną marchew i cebulę.
Zalać taką ilością wody, żeby grzyby były przykryte, dusić 30 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do miękkości warzyw.
Doprawić solą i dużą ilością pieprzu, połączyć ze śmietaną i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Dusić jeszcze około 10 min, cały czas mieszając.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz