21 września 2015

Risotto z wołowiną i warzywami





Składniki:

1 szklanka ryżu długoziarnistego
40 dag wołowiny bez kości
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
10 dkg fasolki szparagowej
1 marchewka
1 duży pomidor lub 2 mniejsze
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, 1 łyżeczka czubata oregano
5 łyżek oliwy z oliwek
słodka lub ostra papryka w proszku.

Opis:

Mięso wołowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w drobną kostkę.Dodać pokrojoną marchew zalać 2 szklankami wody i gotować 30 min, na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek i dodać ryż , wszystko razem smażyć 7 min.Następnie wlać mięso razem z wywarem do ryżu i wymieszać, przykryć i dusić 10 min na małym ogniu.(często mieszając)
Po tym czasie dodać blanszowaną i pokrojoną na kawałki fasolę, oraz pokrojoną na kawałki paprykę,pokrojone pomidory wszystko wcześniej podsmażone 7 min na oliwie z oliwek. Całość wymieszać i dusić razem jeszcze 5 min(jeżeli risotto będzie bardzo gęste, można dolać jeszcze trochę wody i chwile dusić aż będzie miękkie a ryż wypije wywar.
Gotowe risotto doprawić solą, pieprzem , papryką i oregano, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz