22 września 2015

Ślimak rodem z Toskanii


Do upieczenia tego ślimaka, zabrałam się, po obejrzeniu filmu, Pod Słońcem Toskanii:)
Zauważyłam tam podobne składniki i zioła, wyszedł bardzo  smakowity ślimak.
Jak ktoś nie lubi dużo ziół, może z nich zrezygnować.Polecam:)


Składniki:

1/2 kg mąki
3,5 dag drożdży
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka czubata oregano
ciepła woda.
Nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego(lub wołowo-wieprzowego)
2 duże pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
1 jajko do posmarowania ciasta
2 łyżki włoskiej mieszanki ziół
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Z cukru,rozkruszonych drożdży, łyżki mąki i szklanki ciepłej wody zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać oliwę z oliwek, rozczyn i suszone oregano.Łyżką zarobić ciasto i wyrobić ręką jak na pizze( jeżeli ciasto będzie wydawać się gęste dodać trochę wody, jeżeli rzadkie dodać jeszcze trochę mąki)
Odstawić ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(najlepiej na garnek z ciepłą, ale nie gorącą wodą) i przykryć ściereczką
Wyłożyć ciasto na blat, podsypany odrobiną mąki, jeszcze raz wyrobić.rozwałkować długi a wąski placek, na środek ułożyć farsz i dokładnie zlepić.Okrągłą blaszkę najlepiej do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i zaczynając od środka zwijać ślimaka.
Rozbełtać jajko dodać łyżkę słodkiej papryki i dokładnie wymieszać, posmarować ślimaka, następnie posypać ziołami(skład ziół, 2 łyżki mieszanki włoskiej, 1 łyżeczka oregano,1 łyżeczka bazylii, wszystko dokładnie mieszamy)Piec w 180 st C około 40 min.

Wykonanie farszu:

Oliwę rozgrzać lekko w rondlu, dodać posiekaną cebulę i czosnek , razem zeszklić.Dodać mięso i wszytko smażyć aż zmieni kolor,dodać pokrojone w grubszą kostkę pomidory, doprawić solą , pieprzem i bazylią.Wszystko dusić 10 min., wylać na sitko żeby odsączyć z sosu i wystudzić.Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz