23 września 2015

Halibut w sosie ziołowym

Uwielbiam smażone ryby, moją ulubioną jest Halibut, zawsze go jadłam prosto z patelni.
Tym razem zrobiłam go w sosie ziołowym, sos wyszedł wyśmienity.
Można go serwować z ziemniakami, ryżem i pieczywem, polecam.


Składniki:

4 kawałki halibuta
1 łyżka masła
5 łyżek oleju
sól, pieprz
mąka do panierki
Sos:
250 ml mleka
1 czubata łyżka mąki
1 łyżeczka przyprawy ziołowej do ryb
sól, pieprz
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka posiekanego zielonego koperku.

Opis:

Halibuta umyć (mrożonego rozmrozić) osuszyć dokładnie papierowym ręcznikem , posypać solą i pieprzem. Obtoczyć lekko w mące i usmażyć na oleju wymieszanym z masłem,odsączyć z tłuszczu.
Mąkę wymieszać z zimnym mleku, uważać żeby nie było grudek, wlać do rondelka zagotować aż się zagęści.
Dodać sól, pieprz, sok z cytryny,zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę i posiekaną zieleninę, zagotować.Usmażoną rybę wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować plastrem cytryny.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz