Zupa z fasolką szparagową, lekka , i bardzo smaczna,polecam.
4 skrzydełka z kurczaka
1/2 kg fasolki szparagowej
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
1 mały por
1 gałązka lubczyku
6 ziemniaków
2,5-3 litry wody
sól
pieprz
1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
przyprawy( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,sól, pieprz)
1 pęczek zielonego koperku
200 gram kwaśnej śmietany do zup 18%
Opis:
Skrzydełka wymoczyć, zalać zimną wodą, dodać pokrojoną włoszczyznę , przyprawy, gotować 20 min. Fasolkę umyć, pokroić na kawałki wrzucić do wywaru, gotować 10 min, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości, gotową zupę zaprawić kwaśną śmietaną, nie gotować.(wlać śmietanę do garnuszka , dodając po trochu gorącej zupy, wymieszać) Na końcu dodać, pokrojony drobno koperek.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz