29 września 2015

Smakowite piersi z kaczki.
W sosie pomarańczowym , doskonały pomysł na świąteczny obiad.

Składniki:

2 piersi z kaczki (około 70 dag)
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka
1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 1/2 szklanki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Opis:

Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórkę w krateczkę, posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać patelnię teflonową i ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu.
Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk. Wlać 1/2 litra soku pomarańczowego, dusić pod przykryciem około 20 min. Wyjąć na półmisek,
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego, wlać do sosu i zagotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
Piersi pokroić i polać sosem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz