22 września 2015

Ciasto niebiańskie bez pieczenia



Niebo, chmury, anioły, właśnie z tym kojarzy mi się to ciasto.Nazwę wymyśliłam sama,  jest bardzo delikatne, smaku mu dodają uprażone migdały.Jest bez pieczenia, więc  mogą go również zrobić, osoby które nie posiadają piekarnika, polecam:)


Składniki:

1 cukier waniliowy (8g)
2 budynie śmietankowe bez cukru 35 g każdy
1/2 litra mleka
płatki migdałowe 75 g
5-6 paczek herbatników 50 g każda
1 dżem jagodowy nisko słodzony, ok. 200 ml
1 słoik kremu krówkowego 370 g
0,5 litra śmietany 30%
Opis:

Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć herbatnikami, ugotować 2 budynie na 1/2 litra mleka.
Budyń wylać na herbatniki, lekko przestudzić, na to ułożyć następną porcję herbatników.
Herbatniki posmarować najpierw kremem krówkowym (np. Bonne Maman), następnie dżemem jagodowym. Wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie, ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto.
Płatki migdałowe, zrumieniać chwilkę na suchej patelni, wystudzić i posypać ciasto.
Wstawić do lodówki, porcjować dobrze schłodzone.
Smacznego..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz