Kolejne ciasto , bez pieczenia, jest kolorowe i przepyszne, polecam dla osób, preferujących lekkie ciasta.Zróbcie , a nie pożałujecie:)
***
Składniki:
4 serki waniliowe homogenizowane po 200 gram
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki pomarańczowe
żelatyna 3 łyżki
1/2 szklanki wrzącej wody
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
10 dkg biszkoptów (dałam okrągłe)
owoce, winogrono, truskawki , ananasy z puszki
kakao słodzone granulowane do posypania
Biszkopty ułożyć w tortownicy, zalać tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody, wstawić do lodówki. Suchą żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, zamieszać , odstawić na 5 min. Po tym czasie mieszać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić. Chłodną wlać do serków waniliowych, dokładnie wymieszać, wylać na biszkopty z galaretką, wstawić na kilka minut do lodówki do zastygnięcia. Na warstwę z serków, ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,wystudzić , mają być zimne i lekko tężejące. Przelać galaretki do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko skondensowane, ubijać na piankę widełkami do piany, aż zacznie gęstnieć, wylać na pokrojone truskawki. Wstawić do lodówki na 15-20 min. Gdy pianka lekko zastygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą pomarańczową galaretką. rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki(lub na całą noc) Gotowy deserek, posypać słodzonym granulowanym kakao .
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz