23 września 2015

Pizza po hawajsku

Pizze chyba lubi każdy, postanowiłam podzielić się swoim ulubionym przepisem.
Pizza po hawajsku, delikatne ciasto, najlepsze dodatki i pachnące zioła,
takiej nie zjecie w pizzerii. Nie ma w niej konserwantów, ani żadnych dodatków, po których
chce nam się pić:)Polecam.


Składniki:

• 40 dkg mąki
• 40 g drożdży
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 1 łyżeczki soli
• 3/4 szklanki mleka pomieszanego z wodą(równe części)
Dodatki
• 1 puszka ananasów
• 15-20 dkg szynki drobiowej lub wieprzowej(wg uznania)
• 30-35 dkg sera żółtego
• oregano
• bazylia
• ketchup lub ulubiony sos pomidorowy.
Mój sos pomidorowy
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego
• 7 łyżek wody przegotowanej chłodnej
• łyżeczka cukru
• odrobinka soli
• malutki ząbek czosnku(przecisnięty)a nawet 1/2 ząbka
• odrobina świeżych ziół(oregano,bazylia,tymianek)mogą być suszone

Opis:

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie,dodać rozkruszone drożdże,sól,oliwę z oliwek i odrobinkę mleka z wodą.
Wszystko mieszać ręką,po troszku dodawać resztę mleka z wodą.
Wyrabiać gładkie ciasto, około 7-10 min.
Nalać w garnek, gorącej wody ,przykryć talerzem i postawić na to miskę z ciastem,przykryć ściereczką i niech sobie rośnie.
Gdy ciasto nam wyrośnie,dzielimy na pół,wałkujemy dwie pizze o dowolnej grubości.(ja lubię cienkie ciasto)
Posmarować lekko ketchupem,lub sosem pomidorowym,posypać startym żółtym serem.
Szynkę pokroić w kawałki,ułożyć na ser,ananasa odsączyć na sitku ,pokroić, ułożyć na szynkę.
Posypać lekko oregano i bazylią.
Piec 180C około 25-35 min (w zależności od piecyka)
Smacznego.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz