27 września 2015

Ciasto malinowo- truskawkowe z budyniem i likierem pomarańczowym



Składniki:

Biszkopt:
4 duże jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
szklanka =200ml
Masa owocowa:
300 ml kompotu z truskawek
300 ml kompotu z malin
2 czubate łyżki żelatyny
1 łyżeczka czubata cukru waniliowego
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
3 szklanki mleka
1 galaretka pomarańczowa.
szklanka =250 ml

Opis:

Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno (jajka powinny być zimne z lodówki). Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka.
Na końcu wsypać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 35-40 min.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części, spód włozyć na dno tortownicy, wylać ciepły budyń i odstawić do wystygnięcia. Wierzch ciasta pokruszyć lub pokroić nożem na kawałki, posypać na budyń i na to wylać tężejącą masę owocową, delikatnie rozprowadzić łyżką po całym cieście,

Wykonanie masy budyniowej:

Do gotującego mleka dodać rozmieszane w szklance zimnego mleka budynie i zagotować, zdjąć z ognia i wsypać rozpuszczoną galaretkę, dokładnie roztrzepać rózgą, na końcu wlać likier pomarańczowy i wymieszać.

Wykonanie masy owocowej:

Owoce razem z kompotem wlać do rondla i chwilkę zagotować, dodać cukier waniliowy, suchą żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia i wylewać łyżką na ciasto.

Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, kroić maczając nóż w gorącej wodzie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz